Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο αθλητισμός και το μπάσκετ στην Ικαρία



Την Κυριακή 9/11 ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ικαρίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, με εκδήλωση στην Αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου.

Εκεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος και ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Κώστας Μίσσας τοποθετήθηκαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στις μέρες μας, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ Στέλιος Σταμούλος, που παρουσίασε τους καλεσμένους, καθώς και τις θέσεις του Δήμου Ικαρίας, για την προώθηση του αθλητισμού στο νησί. 
Επιγραμματικά τόνισε πως: 

  • Ο δήμος Ικαρίας δεσμεύεται ότι οι αθλητικές υποδομές του Δήμου (τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα κλειστό γυμναστήριο, ένα 5x5, δύο ανοιχτά) θα είναι προσβάσιμες χωρίς αντίτιμο, ενώ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντήρηση και βελτίωση τους.
  • Εκπονούνται οι μελέτες και χτίζονται οι φάκελοι για την τοποθέτηση χλωροτάπητα στα γήπεδα Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου, καθώς και η διεκδίκηση της κατασκευή του κλειστού γυμναστήριου στις Ράχες σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί.
  • Στήριξη των αιτημάτων των συλλόγων και απαλλαγή από την καταβολή αντιτίμου στην ΕΟΚ για την έκδοση δελτίων.

Ο δήμαρχος Ικαρίας δώρισε δύο βιβλία για την Ικαρία στους καλεσμένους και το λόγο πήρε ο κ Βασιλακόπουλος.





Η τοποθέτησή του ξεκίνησε λέγοντας 
Ο αθλητισμός είναι ένας, δεν επιδέχεται επιθετικούς προσδιορισμούς, έχει άμεση σχέση με την κοινωνία και προσβλέπει στο να παράγει πρώτα από όλα, όχι μεγάλους αθλητές αλλά υπεύθυνα κοινωνικά άτομα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στην αναφορά του για τα προβλήματα του αθλητισμού, λέγοντας ότι σε ένα μεγάλο βαθμό διακινείται από τον υπόκοσμο. Η εμπορευματοποίηση συμφέρει αυτά τα παρασιτικά στο αθλητικό κίνημα άτομα, τόνισε, καθώς απολαμβάνουν μιας κοινωνικής ανοχής και ασυλίας.

Ο αθλητισμός δεν παράγει βια. Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι η συσσωρευμένη βια στον κάθε άνθρωπο έντεχνα διοχετεύεται σε χώρους που κυριαρχεί η μαζική προσέλευση και η ανωνυμία, ενώ σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει ο ρόλος του οπαδικού τύπου που αντί να ενημερώνει την κοινωνία, διαμορφώνει απόψεις, καταστάσεις και οδηγεί σε αθλιότητες.

Χαρακτήρισε το ντοπινκ και το στοίχημα ως τις δυο μεγάλες κατάρες τις εποχής μας, μιας και αυτά συμβάλουν στην αλλοίωση της σχέσης του αθλητισμού με την κοινωνία, στην αλλοίωση του αθλητικού αποτελέσματος.

Το αθλητικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο στοιχήματος, συνέχισε, γιατί διασύρεται το αθλητικό κίνημα, παραποιείται η έννοια του αθλητισμού και σε συνδυασμό με το ντόπινκ δεν συμβάλλουν καθόλου στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας που να διεκδικεί, να “απαιτεί και όχι να επαιτεί”.

Τέλος κάλεσε όλους όσους ασχολούνται με το αθλητικό κίνημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το προστατέψουν από αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη που έδωσε στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Βιτσαρά στο Ράδιο Ικαρία 87,6 fm.




Ο κ Μίσσας αναφέρθηκε στην επαφή με τα παιδιά και στην συμμετοχή τουλάχιστον 200 παιδιών, από διάφορες ηλικιακές ομάδες στις τρεις ημέρες της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο νησί.

Τόνισε την αξία της αθλητικής παιδείας και αναφέρθηκε στα διάφορα στάδια προπόνησης και άθλησης των παιδιών καθώς και την καλλιέργεια υγειών ατόμων και φιλάθλων.






Επόμενες ενέργειες της ΕΟΚ σε συνεργασία με το Δήμο Ικαρίας είναι η διοργάνωση στο τέλος Μαΐου Camp παιδιών, σεμινάριο προπονητικής στην Ικαρία καθώς και πρωταθλήματος 3 on 3. Οι εκδηλώσεις βρίσκονται υπό σχεδιασμό και θα ανακοινωθούν εν καιρώ, πιο συγκεκριμένα.

Ράδιο Ικαρία 87,6 fm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου